Sermatech toimittaa kokonaisratkaisuja asiakkaiden tuotannollisiin haasteisiin mekaanisesta, sähköisestä ja ohjelmallisesta suunnittelusta aina valmistukseen, asennukseen ja käyttötukeen asti. Tarvittaessa toimitus sisältää myös näköjärjestelmät; Sermatechilla on jo useamman vuosikymmenen kokemus näköjärjestelmäintegraattorina toimimisesta, myös erittäin haasteellisissa projekteissa.
Tässä muutamia asioita, jotka on hyvä huomioida uutta näköjärjestelmän kehitysprojektia aloitettaessa. Ainakin nämä kohdat kannattaa käydä ajatuksella läpi, ensimmäisen kerran oman porukan kesken mieluiten jo ennen integraattorin tapaamista.
1. Sovelluksen periaatteellinen analysointi ja projektin täsmennys. Yleinen järjestelmän ja mittausongelman kuvaus sanalliseen muotoon puettuna ja sopivin kuvin höystettynä. Mitä järjestelmän tulee tehdä kokonaisuutena ja mitä missäkin vaiheissa? Ja mihin kysymyksiin näköjärjestelmän on annettava vastauksia? Periaatekuvat ovat hyviä, samoin esimerkit oikeista tuotteista.
2. Minkälaisia ovat hyvät tuotteet, minkälaisia ovat huonot ja minkälaisia variaatioita voi esiintyä mitoissa, väreissä, rakenteissa yms. Esitelkää integraattorille oikeita, todellisia tuotteita, mikäli mahdollista.
3. Kuinka paljon tuotteita tuotetaan vuodessa, päivässä tai työvuorossa? Kuinka paljon työvuoroja on käytössä? Entä mitä hyötyjä näköjärjestelmän käyttämisestä halutaan saada? Mitä tapahtuu, jos viallinen osa pääsee tuotannossa huomaamatta eteenpäin? Tai entä jos osa merkitään virheellisesti vialliseksi?
4. Järjestelmän keskeiset komponentit. Layout-kuvaan nimetyt järjestelmän tai toimintojen osat helpottavat suuresti yhteistä keskustelua ja yhteydenpitoa. Vielä parempi on, jos laitteiden ja osien nimet on kunnolla etukäteen yksikäsitteisesti mietitty.
5. Konfigurointi ja integraatio automaatiojärjestelmään. Listatkaa, minkälaisia reseptitietoja on käytettävissä ja kuinka paljon tuotevariaatioita on olemassa. Minkälaista tietoa mahdollinen yläjärjestelmä voi tarjota näköjärjestelmän toiminnan tueksi? On tärkeää määritellä, minkälaista tietoa halutaan liikuttaa ja millä aikataululla, että tuotanto etenee järkevästi. Toteutetaanko käyttöliittymä suomeksi vai jollain muulla kielellä ja onko kieltä pystyttävä vaihtamaan? Onko noudatettava jotain tiettyä tyyliohjeistusta?
6. Scope. Yksinkertaisimmassa projektissa on kyse pelkästä asiantuntijan konsultoinnista ja avusta. Monimutkaisemmat projektit sisältävät myös mekaanisten, sähköisten ja ohjelmistokomponenttien suunnittelun sekä toteutuksen, asennuksen ja koulutuksen. Näistä kaikista on syytä sopia heti aluksi; kenelle minkäkin kohdan toteutus kuuluu. Kauttamme saatte projektin täysin omien tarpeidenne mukaan – pelkästä mittausmenetelmän konsultoinnista valmiiksi rakennettuun ja asennettuun järjestelmään asti.
7. Järjestelmän hyväksymiskriteerit ja muut sopimukselliset asiat. Minkälaisella tasolla suorituskyvyn on oltava, että se olisi hyväksyttävissä tuotantokäyttöön? Tässä voidaan monesti ottaa kantaa mittausnopeuteen kokonaisuutena, mittaustarkkuuksiin ja toiminnan luotettavuuteen. Yhä useammin sopimuksissa otetaan myös kantaa IPR-asioihin, kuten vaikkapa siihen, kenen omaisuutta jokin mittausmenetelmä tai ohjelmiston lähdekoodit ovat.
8. Takuu ja järjestelmän kunnossapito. Vuoden takuuaika on yleensä minimipituus normaaleille toimituksille, mutta kenties tarvitaan pidempää turvaa. Järjestelmän päivittäisestä huollosta, kuten puhtaanapidosta ja mekanismien voitelusta kannattaa niin ikään ideoida perusajatus heti aluksi. Samoin sekin on syytä pohtia, miten järjestelmän kunnossapito huolehditaan takuuajan jälkeenkin ja miten pitkään keskeisiä varaosia on oltava saatavilla.
Integraattori kysyy todennäköisimmin juuri näitä samoja kysymyksiä tuotannollista haastetta analysoidessaan. Esimerkiksi haasteen taloudellisen puolen analysointi on tärkeää, jotta suunnitteluvaiheessa keskitytään juuri oikeiden asioiden ratkaisemiseen.
Lisätietoja:
Jani Uusitalo, teknologiajohtaja, Sermatech Oy
etunimi.sukunimi@sermatech.fi
Pohditko näköjärjestelmän hyötyjä tai sitä, voisiko se tarjota ratkaisun teidän tuotannossanne ilmeneviin haasteisiin? Lue siinä tapauksessa Sermatechin teknologiajohtaja Jani Uusitalon kirjoittama pidempi artikkeli näköjärjestelmistä osana automaatio- ja tuotantolaitteita >
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä ja kerromme mielellämme lisää näköjärjestelmistä osana tuotantoautomaatiota. Toimitamme laadukkaita ja tarpeen mukaan räätälöityjä ohjausjärjestelmätoimituksia sekä järjestelmien päivityksiä. Tutustu myös Sermatechin kattavaan automaation ja robotiikan erikoisosaamiseen sekä muihin palveluihimme ja ota yhteyttä, niin kerromme kuinka voimme olla avuksi.
Lisätietoja:
https://www.sermatech.fi/yritys/ota-yhteytta
Artikkelit ja uutiset
Palvelut
Asiantuntijapalvelut
Erikoisosaaminen
Tuotteet
Yritys
Ota yhteyttä