Jani Lindroos työskentelee Sermatechin sähköautomaatioyksikön sähköasennusprojektien parissa ryhmänvetäjänä.
Asennustiimin esimiestehtävien ja sähkötöiden johtamisen
ohella hänen rooliinsa kuuluu hankinnan ja tarjouslaskennan
tehtäviä sekä asiakasprojektien vetämistä.

­– Tykkään työni vaihtelevuudesta ja siitä, että saan työn puolesta liikkua ja työskennellä yhdessä muiden kanssa. En viihtyisi kauaa niin sanotussa liukuhihnatyössä, jossa tehdään samaa koko ajan.

Näissä hommissa Lindroos on todellakin viihtynyt.

Ura Sermatechin palveluksessa alkoi jo 1990-luvun lopulla, kun hän sai ensin kesätöitä sähkökeskusvalmistuksesta ja sitten ammattikoulun sähköpuolen opintoihin liittyvän harjoittelupaikan. Tuolloin firman nimi oli tosin vielä CLS-Engineering. Armeijan jälkeen Lindroos palasi yrityksen riveihin.
­– Päivä oli muistaakseni 12.7.2004, kun aloitin vakituiset työt. Olen ollut kaikki nämä vuodet saman työnantajan palveluksessa, yrityksen nimi vain on matkan varrella muuttunut yrityskauppojen myötä.

Ja niin on muuttunut myös Lindroosin työnkuva.

Jani Lindroos

Asentajasta kärkimieheksi ja tiiminvetäjäksi

Ensimmäiset tehtävät kesätöissä sisälsivät lähinnä verstaan nurkkien siivoamista ja muita hanttihommia, mutta taitojen ja kokemuksen karttuessa vastuuta on annettu lisää.
– Keskusvalmistuksesta siirryin ensin asentajaksi reissuhommiin, joita tehtiin pääosin Suomen rajojen sisällä, mutta jonkin verran myös Euroopassa. Vuoden 2010 nurkilla minulle annettiin kärkimiehen tehtävä, mikä tarkoittaa työmaan vetämistä asennusten osalta. Kärkimieheksi valitaan yleensä asentaja, joka kykenee kokemuksen tuomalla osaamisellaan huolehtimaan projektista tai sen tietystä asennusosuudesta.

Vuonna 2015 Lindroos nimitettiin tiimivetäjäksi. Työnkuva muuttui niin, että verstasolosuhteissa töitä tehtiin muun asennustiimin rinnalla, mutta asennuskohteessa rooliin kuului muutakin.
– Tiimivetäjä pyörittää työmaata huolehtien, että asentajilla on koko ajan töitä, hankkii tarvittavat tavarat ja esivalmistelee kohteen niin, että työ voi sujua jouhevasti ilman katkoksia.

Esimiehen rooli ja lisää vastuuta

Nykyisen, koko asennusryhmän esimiehen tehtävän Lindroos otti vastaan vuoden 2020 alussa. Hän vastaa myös Sermatechin sähköautomaatioyksikön hankinnoista sekä sähkötöiden johtamisesta. Voisi sanoa, että työnkuva on kehittynyt ja vastuu kasvanut merkittävästi kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana. Mitä siitä ajattelee Lindroos itse?
– Työ on opettanut tekijäänsä. Asennusten vetäminen kentällä ei tuonut isoa muutosta aiempaan, kun asennustyö oli tuttua. Isompi harppaus tapahtui, kun siirryin nykyiseen esimiehen rooliin. Minua oli suositeltu tehtävään ja ajattelin, että mikä ettei, otetaan haaste vastaan.

Ensimmäinen vuosi oli aikamoista opettelua, mutta onneksi siihen oli aikaa. Osaltaan siitä voi kiittää koronaa, joka hiukan hillitsi normaalia kiivasta työtahtia asennusprojekteissa.
– Edeltäjäni perehdytti minua pari kolme ensimmäistä viikkoa perusasioiden, kuten järjestelmien ja eri yhteistyötahojen osalta, mutta käytännössä se oma tapa toimia ja hoitaa tätä roolia on pitänyt itse luoda.

Osaamisen kehittymistä – kasvua ihmisenä ja esimiehenä

Lindroosin asennusryhmään kuuluu kuusi asentajaa. Hänellä on selkeät tavoitteet sille, millainen esimies hän haluaa olla.
–  Haluan kohdella kaikkia tasavertaisesti ja olla helposti lähestyttävä. Näitä asioita toivon omalta esimieheltäni ja samoja haluan itsekin esimiehen roolissani toteuttaa.

Lindroos kokee suureksi hyödyksi sen, että on saanut kasvaa nykyiseen rooliinsa erilaisten tehtävien kautta ja lisää vastuuta saaden.
– Olen tyypillisesti ollut projekteissa se henkilö, joka selvittää, hoitaa ja tekee asioita. Ajan mittaan se rooli on vain vahvistunut ja lopulta johtanut tähän nykyiseen tehtävään.

Mielenkiintoisten ja vaihtelevien tehtävien sekä laajojen teknisten valmiuksien ohella Lindroos kokee saaneensa työssään Sermatechillä muutakin.
– Olen ollut aiemmin hyvinkin ujo. Tykkäsin tehdä töitä ennemmin yksin kuin muiden kanssa. Vuosien saatossa olen paitsi oppinut tekemään yhteistyötä, myös tykkäämään siitä. Se on ollut iso muutos minussa.

Opittavaakin vielä on. Projekteissa tarvitaan koko ajan enemmän ja enemmän kielitaitoa, ja erityisesti englannin kielen taitoa voisi Lindroosin mukaan kohentaa.
– Tarvitsen englantia päivittäin työssäni jo nyt muun muassa tiedonhankintaan. Kielitaitoa siis kyllä on, mutta enemmänkin kyse on siitä, että uskaltaisi puhua. Vaimo juuri ehdottikin, että ruvetaan puhumaan kotona englantia, niin kyllä se siitä harjaantuu.

Kehua voisi enemmänkin!

Onnistumisen tunnetta Lindroosille tuottaa se, kun projektit saadaan onnistuneesti päätökseen sovitussa budjetissa ja aikataulussa pysyen.
– Parasta on silti se, jos koko porukka tekee töitä hyvillä mielin. Kun yhteistyö on toiminut sekä asiakkaan että oman porukan kanssa, niin kyllä silloin tulee vahvin onnistumisen fiilis.

Onnistumisen tunnetta vahvistaa myös positiivinen palaute sekä saajan että antajan roolissa.
– Jos asentajat tai oma esimies sanovat jostain hommasta, että hyvin hoidettu, niin kyllä se aina piristää mieltä. Positiivista palautetta voisi kyllä antaa puolin ja toisin enemmänkin – niin meillä kuin muuallakin. Ei kehumisesta koskaan haittaa ole. Ja on siinä sekin puoli, että jos tulee tarvetta antaa jotain muuta palautetta, niin sekin olisi helpompi käsitellä. Tässä on itselläni parannettavaa ja tuntumani on, että niin on suomalaisessa työelämässä ylipäätään, ainakin miesvaltaisilla aloilla.

Janin ura pähkinänkuoressa

  • 1999–2003 kesätyöt ja työharjoittelu CLS-Engineeringin palveluksessa (myöhemmin osa Sermatechia)
  • 2000–2003 sähköalan perustutkinnon suorittaminen ammattikoulussa
  • 2004 vakituinen työsuhde Sermatech Automationin asennustiimissä
  • 2010 alkaen kärkimiestehtäviä asennusprojekteissa
  • 2014 sähkötyölupien suorittaminen
  • 2015 tiiminvetäjäksi asennuspuolelle
  • 2020 asennusryhmän esimies, lisäksi vastuu hankinnoista
  • 2021 edellistä roolia täydennetään vielä sähkötöiden johtajan tehtävillä

Kiinnostaako ura Sermatechilla?

Rekrytointi-osiosta löydät tällä hetkellä avoimena olevat työpaikat ja ohjeet avoimen työhakemuksen lähettämiseen. Tutustu myös yritykseemme, kuten Sermatechin mekaniikkavalmistukseen, kattavaan automaation ja robotiikan erikoisosaamiseen sekä muihin palveluihimme tai ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Lisätietoja:
https://www.sermatech.fi/yritys/ota-yhteytta

Artikkelit ja uutiset
Palvelut
Asiantuntijapalvelut
Erikoisosaaminen
Tuotteet
Yritys
Ota yhteyttä

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla, hyväksytkö sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.