Sermatechin vuosi 2023 on ollut vilkas. Hyvää tekemisen meininkiä erikoiskoneiden ja laitteiden valmistuksessa on tukenut toimiva yhteistyö alihankintaverkostomme kanssa – kuormituksen vaihtelut hoituivat sovittuja toimitusaikoja noudattaen. Komponenttien saatavuus on tämän vuoden aikana parantunut, mikä on osaltaan sujuvoittanut projekteja. Myös taloudellisesti olemme menossa vahvasti oikeaan suuntaan.

Tuotannon kehittämisen kumppani

Erikoiskoneiden ja laitteiden valmistaminen on ydinliiketoimintaamme. Tässä työssä avainasemassa ovat asiakkaan tuotteiden ja tuotantoprosessien ymmärtäminen ja kiinnostus niiden kehittämistä kohtaan. Yhä useammin tämä tarkoittaa tiivistä ja syvää yhteistyötä asiakkaan kanssa heidän tuotteidensa ja tuotantonsa kehittämiseksi yksittäisten koneiden tai laitteiden valmistamisen sijaan.

Monilla asiakkaillamme ohjausjärjestelmien modernisoinnit ovat olleet ajankohtaisia, ja hyvä niin. Modernisointi lisää tuotantolaitteen käyttövuosia ja tuotantovarmuutta, ja myös varaosien saatavuus paranee. Uudistaminen voi tuottaa muutakin lisäarvoa; asiakas voi panostaa tiedolla johtamiseen omassa tuotannossaan, kun järjestelmät saadaan modernisoinnin myötä integroitua haluttuihin ylätason järjestelmiin. Lue lisää ohjausjärjestelmän modernisoinnista >

Valmistus- ja konsultointipalvelut liiketoiminnan toinen tukijalka

Merkittävä osa liikevaihdosta syntyi tänäkin vuonna asiakkaille alihankintana tehdystä valmistustyöstä sekä erilaisista asiantuntijapalveluista.

Asiakkaan suunnitelmien mukaisten tuotteiden valmistuksessa pääpaino oli erilaisten mekaanisten laitteiden valmistuksessa ja kokoonpanossa sekä automaatiokeskusten valmistuksessa.

Asiantuntijapalveluina olemme vuoden aikana toteuttaneet asiakkaillemme mm. järjestelmäkonsepteja, mekanismeja, servojärjestelmiä, robotiikkaa, PLC-sovelluksia, PC-sovelluksia, näköjärjestelmiä, tiedonkeruukokonaisuuksia ja OEE-laskentaa.

Uudet tilat ja uusia tekijöitä

Tänä vuonna otimme hyviä kehitysaskelia omassa toiminnassamme. Löysimme Rauman toimipisteellemme uudet, toimivat tilat, ja muuton myötä sähköautomaatioyksikön keskusvalmistus ja automaatio- ja sähkösuunnittelu ovat nyt saman katon alla.

Sähkökeskuksia Sermatech Automationin verstaalla Raumalla.

Ulvilan konepajalle hankittu uusi työstökone kasvatti toivotusti koneistuskapasiteettiamme. Saimme myös uusia tekijöitä – suunnittelutiimi vahvistui sekä mekaniikka- että sähköpuolella ja Ulvilan verstaan mekaanisessa valmistuksessa jälleen yksi oppisopimuspolku johti vakituiseen työsuhteeseen. Tämä on hyvä esimerkki meille tärkeästä, toimivasta oppilaitosyhteistyöstä alueen koulutustahojen kanssa.

Kehittämistyötä jatkamme tietysti myös tulevaisuudessa. Yhtenä tavoitteenamme on hyödyntää suunnittelujärjestelmiemme ominaisuuksia vielä nykyistä paremmin, jotta sähköautomaatio- ja mekaniikkasuunnittelu integroituvat yhä sujuvammin valmistusprosesseihin. Parhaimmillaan tämä vaikuttaa sekä työn mielekkyyteen että tekemisen tehokkuuteen. Satsaamme edelleen myös tiedolla johtamiseen – tavoitteinamme mm. läpinäkyvyyden ja reaaliaikaisen seurannan kehittäminen osana liiketoiminnan johtamista.

Syksyn tapahtumissa vireä tunnelma

Alihankinta-messut kuuluivat tuttuun tapaan Sermatechin syksyn ohjelmaan. Messujen vireästä tunnelmasta välittyi myönteinen signaali; epävarmasta maailmantilanteesta ja korkeasta korkotasosta huolimatta teollisuuden alalla on halua ja rohkeutta investoida. Kävimme messuilla monia hyviä keskusteluja konkreettisista tuotannollisista haasteista ja niiden ratkaisuvaihtoehdoista. Tänä syksynä valtakunnalliset yrittäjäpäivät järjestettiin Porissa ja olimme mukana myös siellä, Satakunnan Yrittäjien Yrittäjyysmaakunta-osastolla Ulvilan kaupungin yrityskumppanina.

Kävimme Alihankinta-messuilla monia hyviä keskusteluja konkreettisista tuotannollisista haasteista ja niiden ratkaisuvaihtoehdoista.

Loppuvuodesta Satakunnan Yrittäjä -lehti vieraili konepajallamme. Jutussa kerroimme mm. käynnissä olevasta organisaatio- ja rakenneuudistuksesta, jonka myötä haluamme jatkossa profiloitua yhä vahvemmin yhtenä Sermatechina. Koko artikkelin voi lukea lehden verkkoversion sivulta 8 >

Yleisestä ilmapiiristä kenties poiketen meillä Sermatechilla usko tulevaan on vahva. Tätä samaa toivomme myös kaikille muille valmistautuessamme vuoteen 2024!

Operatiivinen johtaja Matti Grönlund

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla, hyväksytkö sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.