Sermatechin Robottihaaste kisattiin tänä vuonna kolmessa maakunnassa, kun SAMK:n ja RoboAI:n lisäksi mukaan lähtivät myös Seinäjoen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulut.

Jo kolmatta kertaa järjestetty haaste laittoi opiskelijat pohtimaan robotiikan hyödyntämistä kiertotalouden näkökulmasta. Tarkemman tehtävänannon voit lukea esimerkiksi täältä.

Robottihaasteeseen ilmoittautui alun perin kaksitoista joukkuetta, joista maaliin, eli tehtävän palautukseen määrätyllä aikataululla, suoriutui kokonaiset kahdeksan joukkuetta. Tehtävän ratkaisut olivat toinen toistaan kekseliäämpiä ja kilpailutöiden ideoiden korkea taso yllätti oppilaitosten ja Sermatechin asiantuntijoista koostuvan tuomariston. Kilpailussa painotettiin erityisesti luovuutta ja ratkaisukeskeistä otetta.JAMK kahmi palkinnot Keski-Suomeen

Robottihaasteen voittajaksi selvisi Tuukka Hännisen ja Jenni Topin joukkue Robotop Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ratkaisullaan ”Sekalaisen laatikon sisällön lajittelu ja erottelu”.

Robotopin idea vastaa hyvin työelämän oikeisiin haasteisiin ottaen huomioon kiertotalouden näkökulman. Ratkaisussa robotin tarkoitus on lajitella esimerkiksi projektista ylijääneet tavarat, kuten sekalaiset komponentit ja kappaleet, jotka on otettu hyllystä, mutta eivät ole palautuneet sinne takaisin. Ropotopin mukaan usein ei ole rahallisesti tai ajallisesti kannattavaa käyttää ihmistyövoimaa tällaisten sekalaisten ylijäämälaatikoiden läpikäymiseen, minkä vuoksi käyttökelpoista tavaraa päätyy usein jätteeksi.  

Ideoiden monipuolisuus yllätti positiivisesti ja myös kaupalliset tekijät oli huomioitu, kertoo yhtenä tuomariston jäsenenä ollut Sermatechin Joel Torkkeli.  – myös visuaaliseen ilmeeseen ja esittelyyn oli panostettu, Joel jatkaa.

Robottihaaste on ollut hyvä tapa syventää oppilaitosyhteistyötä, joka on tärkeä osa tulevaisuuden osaajien hankinnassa, Joel sanoo.


RoboTopin voittajaratkaisu on kompakti konenäköä ja erilaisia tarttujia hyödyntävä lajittelurobotti, jonka tarkoitus on vähentää käyttökelpoisten komponenttien joutumista jätteeksi.


Jyväskylään menivät myös toinen ja kolmas palkinto. Toisen palkinnon pokkasi Jiri Seppäsen, Niki Lankilan ja Mikko Lounasvuoren muodostama joukkue EcoBots työllään ” EcoBots – aurinkopaneelien puhdistusjärjestelmä”. Kolmanneksi suoriutui Antti Leivosen ja Toni Joensuun joukkue RobTeam työllään ”Akkujen kierrätysmahdollisuus”


EcoBotsin aurinkopaneelien puhdistusjärjestelmän havainnollistavaan simulaatioon oli lisätty myös paneelien kuntoa tarkistava drooni.


RobTeamin ratkaisun simulointi oli varsin näyttävä monine linjastoineen ja tarkistuspisteineen.

Kiitettäviä suorituksia nähtiin myös muilta joukkueilta ja muista oppilaitoksista, vaikka kaikki palkinnot menivätkin tällä kertaa yhteen kouluun. Onnittelut voittajille!


Robottihaaste on Sermatechin järjestämä kilpailu robotiikasta kiinnostuneille ammattikorkeakoulujen opiskelijoille.  Lue lisää: https://www.sermatech.fi/robottihaaste/

Artikkelit ja uutiset 
Palvelut 
Asiantuntijapalvelut 
Erikoisosaaminen 
Tuotteet 
Yritys 
Ota yhteyttä 

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla, hyväksytkö sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.