KONE on yksi maailman johtavista hissien, liukuportaiden ja automaattiovien valmistajista. KONEen Hyvinkään tehtaalla hissejä valmistetaan myös Sermatechin suunnittelemilla ja toteuttamilla robottilinjastoilla.


Seinäpaneelien tuotannon automatisointi avaimet käteen -periaatteella

Yksi laajimmista KONEelle toteuttamistamme robotiikkaa sisältävistä linjastoista on seinäpaneelien kokoonpanosolu. Sermatech suunnitteli ja toteutti asiakkaalle kokonaisjärjestelmän avaimet käteen -periaatteella.

KONEen Hyvinkään tehtaallaan oli tarve automatisoida hissien seinäpaneelien tuotanto, kun KONE aloitti uudentyyppisten hissien seinäpaneelien tuotannon. Lisäksi tuotantoaikojen ennustettavuutta haluttiin parantaa ja automaattisen valmistuksen tuli olla yhden käyttäjän valvottavissa. Täysin uusia tuotantovaiheita tuli myös kehittää ja automatisoida, sillä valmistettavaa tuotetta uudistettiin.

Ensin yksittäisiä ratkaisumenetelmiä simuloitiin sekä koko järjestelmä suunniteltiin ja simuloitiin suunnitteluyksikössämme. Laitteiston komponentit valmistettiin konepajallamme Ulvilassa, jossa myös koko järjestelmä koekasattiin. Koekäytön ja FAT-hyväksynnän jälkeen järjestelmä siirrettiin ja asennettiin asiakkaan tiloihin Hyvinkäälle. Käyttöönoton ja hyväksymisajojen ohessa loppukäyttäjille järjestettiin koulutus, jossa tavanomaisen käytön lisäksi käyttäjille annettiin avaimet suoriutua myös normaalista poikkeavistakin tilanteista.


Sermatechin suunnittelema ja toteuttama ratkaisu tuottaa asiakkaalle selvää hyötyä tuotteiden jäljitettävyyden paranemisena ja kasvaneena tuotantokapasiteettina.

Toimitettu ratkaisu ja sen hyödyt

Koko valmistuslinjan ohjaamisesta suoriutuu toimittamamme ratkaisun ansiosta yksi työntekijä samalla, kun automaatio huolehtii jokaisen paneelin viemisestä yksilöllisesti kokoonpanon läpi optimaalisessa järjestyksessä ja niin, että kustakin paneelista raportoidaan täydellinen valmistushistoria. Tuotanto on täysin parametrisoitu ja seuraa tuotesuunnittelijoiden ohjeistuksia ilman mitään muutoksia ohjelmistoihin tai järjestelmän säätöihin.

Ratkaisun tuomat hyödyt näkyvät myös työhyvinvoinnissa, tuotantokapasiteetin kasvussa ja lopputuotteiden tasaisessa laadussa. Tuotannon seuranta on ratkaisun ansiosta helpottunut ja tuotteiden jäljitettävyys parantunut.

Seinäpaneelien kokoonpanosolun toiminta

KONEen järjestelmässä oleva levytyökeskus leikkaa ja taittelee paneelin aihion ja syöttää sen kokoonpanolinjan syöttökuljettimelle. Kuljetin puskuroi paneeleita niin, että uusien paneelien syöttäminen voi tapahtua tasaisesti kokoonpanolinjan tahdista riippumatta. Paneelin kanssa samaan aikaan solun ohjaimelle ladataan jokaiselle paneelille yksilöllinen valmistusohjeet sisältävä tiedosto, joka on lähtöisin suoraan paneelin suunnittelijan CAD-ohjelmistosta. Paneeliin asennetaan tunnistetarra ja sen jälkeen ensimmäinen robotti nostaa paneelin erilliseen robottisoluun, jossa asennetaan paneelin pienosat.

Pienosien syöttämistä varten solussa on erilaisia syöttimiä eri osille. Robotti poimii osat valmistusohjeen mukaisesti ja asentaa ne paneeliin, ohjetiedostosta löytyviin koordinaatteihin täysin yksilöllisesti.

Pienosien asennuksen jälkeen ensimmäinen robotti nostaa paneelin jälleen eteenpäin isommalla linjalla olevalle pöydälle, jossa liimataan pitkiä jäykisteosia paneelin taakse. Tätä ennen soluohjain on tilannut korkeavarastosta yksilöllisen setin jäykisteitä juuri kyseiselle paneelille ja yksi roboteista on nostanut ne asennusta varten valmiiksi välivarastoon. Liimausrobotin levitettyä liiman ensimmäinen robotti asentaa jäykisteet valmistusohjeen mukaisiin paikkoihin.

Pitkien jäykisteiden asennuksen jälkeen paneeli etenee pöydälle, jossa siihen asennetaan lyhyitä jäykisteosia. Lyhyetkin jäykisteet on tilattu korkeavarastosta ja nosteltu viimeisen robotin toimesta

valmiiksi asennusta varten välivarastoon. Siitä ne nostellaan paneelin päälle kahden robotin toimesta ja näköjärjestelmien avustamana oikeille paikoilleen paneelille. Lopuksi avustava robotti kiinnittää kaikki osat lopullisesti kiinni paneeliin.

Viimeisessä vaiheessa paneeli siirretään erilliseen korkeavarastoon odottamaan liiman kuivumista. Liiman kuivuttua paneelit puretaan automaattisesti varastosta ulos ja järjestellään purkurobotin toimesta kärryyn niin, että ne ovat valmiita pakattaviksi ja eteenpäin lähetettäväksi.

Sermatech toimitti KONEelle kokonaisuuden seinäpaneelien kokoonpanoon avaimet käteen -periaatteella saman katon alta.


Kokonaisvaltainen toimitus yhden oven periaatteella

Sermatech toimitti KONEelle toteutettuun järjestelmään kaikkiaan viisi robottia ohjelmistoineen, niittaustyökalut, liimaustyökalut, syöttökuljettimet, kolme näköjärjestelmää, välivarastojen tekniikan, kaksi korkeavarastojärjestelmää sekä solua ohjaavan kokonaisohjelmiston.

Ohjelmiston osana on myös kaikkien osien toimintaa seuraava lokijärjestelmä, johon kertyy seurantatiedot itse linjan toiminnasta samalla kuin myös jokaisesta linjalla tuotetusta paneelista.

Sermatech auttaa tarvittaessa myös etäyhteyden välityksellä järjestelmän säätämisessä ja huoltamisessa paikan päällä.

Olemme mukana koko toimittamamme järjestelmän elinkaaren ajan, suunnittelusta ylläpitoon ja huoltoon. Toimintaperiaatteemme täyden palvelun automaatiotalona on toimittaa laajojenkin projektien kaikki osa-alueet saman katon alta, yhden oven periaatteella.

Kiinnostuitko? 

Tutustu tarkemmin osaamiseemme tuotantolinjoista ja robottisoluista aiheesta kertovalla sivullamme.
Ota yhteyttä, niin selvitetään, kuinka voimme olla avuksi juuri teidän automaatioprojektissanne. 

Tutustu myös Sermatechin mekaniikkavalmistukseen, –suunnitteluun, kattavaan automaation ja robotiikan erikoisosaamiseen sekä muihin palveluihimme. Olemme ABB Value Provider -partneri.

Lisätietoja:  
https://www.sermatech.fi/yritys/ota-yhteytta  

Artikkelit ja uutiset  
Palvelut  
Asiantuntijapalvelut  
Erikoisosaaminen  
Tuotteet  
Yritys  
Ota yhteyttä 

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla, hyväksytkö sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.