Sermatechin tarina alkoi Ulvilassa 1976. 45 vuoden aikana on kuljettu pitkä matka yhden miehen suunnittelutoimistosta täyden palvelun automaatiotaloksi. Vakituisia työntekijöitä firmalla on nyt viitisenkymmentä ja toimipisteet neljällä paikkakunnalla. Toimintaympäristönä on koko Suomen lisäksi myös kansainvälinen kenttä. Toimituksia on tehty vuosien saatossa Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Aasiaan ja Australiaan.

Artikkelissa Sermatechin perustaja ja toimitusjohtaja Markku Uusitalo kertoo mietteitään yrityksen historiasta ja tulevaisuudesta.

Sermatechin perustaja ja toimitusjohtaja Markku Uusitalo Sermatechin toimistolla Ulvilassa. Markku perusti Sermatechin vuonna 1976 yhden miehen insinööritoimistona. Nyt työntekijöitä on viitisenkymmentä.

Yhden miehen suunnittelutoimistosta täyden palvelun automaatiotaloksi


Markku Uusitalo valmistui Porin Tekusta 1976 ja pisti ensitöikseen pystyyn insinööritoimisto Ulvilan Konesuunnittelu Oy:n. Ensimmäinen suunnitteluprojekti oli työkalujen suunnittelu Rosenlewin leikkuupuimuritehtaalle alihankintasuunnitteluna, Merkittävien yritysten kumppanuus on ollut avainasemassa liiketoiminnassa jo alusta lähtien.

– Alihankintasuunnittelu ei ollut siihen aikaan kovinkaan yleistä, Markku kertoo.

– Vuoden verran tein suunnittelua yksin ja ensimmäinen työntekijä Lasse Virtanen tuli lokakuussa ´77 mukaan suunnitteluun.  80-luvulle tultaessa talossa oli jo neljä suunnittelijaa. 1984 rakennettiin suunnittelutoimisto Malmintielle, Markku kertaa yrityksen vaiheita.

Vuonna 1981 rinnalle perustettiin myös oma valmistus nimellä Ulvilan Metallityö Oy, jota Lasse Virtanen siirtyi luotsaamaan 80-luvun lopulla ja jonka johdossa pysyi aina vuoteen 2020.

90-luvulla firmat laitettiin saman katon alle ja 2004 Sermatechin nykyinen nimi otettiin käyttöön. 2015 liiketoimintaa laajennettiin yrityskauppojen myötä myös sähköautomaatiopuolelle. Näin Sermatechista kasvoi täyden palvelun automaatiotalo.

Tänä päivänä Sermatechilla on Ulvilassa pääkonttori Peltotiellä, jossa työskentelee joukko mekaniikkasuunnittelijoita, oma mekaniikkavalmistus niin ikään Ulvilassa, sähköautomaatioyksikkö Raumalla, jolla on oma keskusvalmistus sekä suunnittelupuoli, ja lisäksi pari suunnittelukonttoria muilla paikkakunnilla. Omien toimipisteiden lisäksi väkeämme työskentelee jatkuvasti suunnittelijoina ja asentajina asiakkaittemme taloissa alihankinnan kautta. Yksiköt tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä.

Kuvia Ulvilan Metallityön vanhoista projekteista Sermatechin Ulvilan verstaan seinällä kertomassa pitkästä kokemuksesta ja monipuolisesta osaamisesta.


Uudet innovaatiot keskeisenä tekijänä ja maailmalle viejänä


Alusta pitäen yrityksessä on tehty merkittäviä keksintöjä ja suunniteltu asiakkaan tarpeeseen laitteita, jollaisia ei ole ollut aikaisemmin olemassa. Innovointikyky ja uusien ratkaisujen tutkiminen ja toteuttaminen ovat olleet aina keskeinen osa liiketoimintaa. Pääpaino toimituksissa on ollut kappaletavara-automaation ja kokoonpanoautomaation ympärillä.


– Kaikenlaista on päästy vuosien varrella tekemään. Se on meidän alue, ettei ole ennen tehty samanlaista, Markku summaa.

– Taloudellisesti ajatellen, nehän ovat järkeviä, jotka tekevät tiettyä tuotetta – Sitä joko menee tai ei. Tällöin tiedetään tarkkaan kustannukset ja sen mukaan eletään. Tämä meidän toimintamme on vähän sellaista taiteilijan elämää – tässä pysyy hengissä, jos arvaa oikein, Markku nauraa.

Juuri uusien ratkaisujen ja teknologian kehittäminen on vienyt yrityksen myös maailmalle, vaikka koskaan itse ei olla aktiivisesti haettu markkinaa rajojen ulkopuolta. Suurille taloille kotimaassa kehitetyt ratkaisut ovat avanneet portteja muille mantereille saakka.

– Maailmalle ollaan päädytty vahvojen päämiesten kautta. Ensin ABB:n oli moottoritehdas, sitten entinen Outokumpu eli Luvata Oy, jolle tehtiin aurinkopaneelien tuotantoon liittyviä linjoja 19 kappaletta maailmalle. Luvatan hommassa oltiin Kiinassa, Malesiassa ja USA:ssa. Cimcorpin kautta pääsimme Australiaan.

– Olemme aina lähteneet vahvan päämiehen perässä, kun ensin on tehty laitteistojen ensimmäiset versiot Suomeen ja seuraavaksi maailmalle samanlaisia. Vaikka olemme itse tehneet lopullisen kaupan esimerkiksi Kiinaan tai Malesiaan, niin meillä on aina ollut suomalainen tuki mukana.

Ulvilan Konesuunnittelun ja Ulvilan Metallityön mainoslehtinen vuodelta 1991, kun yrityksen perustamisesta oli kulunut 15 vuotta.

Monipuolinen toimintakenttä ja vahva robotiikkaosaaminen tulevaisuuden tekijöinä


Vaikka pääpaino projekteissa on ollut pitkälti raskaamman teollisuuden toimitukset, on matkan varrelle mahtunut kaikenlaista; Suomessa melkeinpä ensimmäisenä laatuaan ikkunankarmien naulauslaitteita (jotka ovat vieläkin todennäköisesti käytössä), leipomoon kääretortun rullausautomaatti, Arabian tehtaalle astioiden valmistukseen liittyvää automaatiota ja niin edelleen. Liitymmepä myös Aalto-jakkaran valmistukseen. 2000-luvun alussa oltiin mukana tulipalossa tuhoutuneen hirsirakennetehtaan uudelleen käynnistämisessä automaatiohankintojen sekä laitevalmistuksen puitteissa.

Ensimmäiset varsinaiset robottitoimitukset tehtiin 2000-luvun alussa. Siitä lähtien yrityksen toiminnan painopiste on kehittynyt yhä syvempään robotiikkaosaamiseen. 2018 ABB myönsi Markku Uusitalolle Robottimestarin arvonimen vaativien ja innovatiivisten robottijärjestelmien soveltamisesta kokoonpanosovelluksissa. Kiitosta on saatu myös kokonaisratkaisujärjestelmistä sekä konenäkö- ja mekaniikkaratkaisuista.

Lähes puolen vuosisataa keksintöpuolella työskennelleen Markun näkemyksen mukaan tulevaisuuden näkymät painottuvat yhä enenevissä määrin robotiikkaan. Valmistamamme tuotantolinjat ja tuotantosolut sisältävät yhä monipuolisemmin kehittynyttä teknologiaa.

– Entistä enemmän olemme painottaneet robottipuolelle ja robottiympäristöihin ja sillä linjalla jatketaan. Suomi kehittyy sillä alueella ja vanhat sarjatyökalut on korvattu jo aikaa sitten laserilla ja erilaisilla automaateilla. Kappaleen käsittely on meidän alueemme ja sillä alueella pitää mennä eteenpäin.

Markun näkemyksen mukaan teknologia ei tule koskaan poistamaan sitä faktaa, että vahva mekaniikka- ja automaatio-osaaminen voitaisiin korvata tietokoneilla. Sermatechin ehdoton vahvuus on pitkä kokemus ja ammattitaitoinen, innovaatiokykyinen henkilökunta.

– Teknologian kehitys ei poista sitä, että kone tekee, mitä kaveri keksii.

Lue lisää

Artikkelit ja uutiset 
Palvelut 
Asiantuntijapalvelut 
Erikoisosaaminen 
Tuotteet 
Yritys 
Ota yhteyttä 

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla, hyväksytkö sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.