Sermatech on toteuttanut Rauman Energialle lämpökaivojen ja kattilalaitosten automaation ja logiikoiden uusimisen. Rauman Energia on tyytyväinen yhteistyöhön ja Sermatechin kattavaan osaamiseen. Toimittamamme SCADA ohjaa koko Rauman Energian kaukolämpöverkkoa. Lisäksi olemme uusineet ja päivittäneet yksittäisten kaukolämpövoimaloiden ja -kaivojen ohjauksia sekä toteuttaneet erilaisia sähköasennuksia ja ohjelmointia. 
 
Rauman Energia vastaa kaukolämmön ja sähkön jakelusta Rauman alueella. Lisäksi toimintaan kuuluu valokuituverkko. Kaukolämpöverkon kattavuus Raumalla käsittää tuhatkunta kohdetta, joka sisältää sekä kerrostaloja että omakoti- ja rivitaloja. Suurissa kaupungeissa kaukolämpö tulee tavallisesti teollisuuden hukkalämmöstä.  
 
– Rauman kaukolämpöverkon lämpö tulee UPM:n tehtaalta, ja Rauman Energian varalämpövoimalat ovat toiminnassa tilanteissa, joissa tehtaalta tuleva lämpö ei riitä. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi kylmät pakkasjaksot ja mahdolliset katkokset tehtaalla, kertoo Rauman Energian automaatiopäällikkö Aki Ijäs.  

Näytöiltä voi seurata reaaliaikaisesti tapahtumia
Rauman Energian SCADA-projektia
Laitoksen toimintaa voi seurata ja ohjata keskitetysti

SCADA mahdollistaa kaikkien voimaloiden ja lämpökaivojen tarkkailun ja ohjauksen keskitetysti.

WEBUX:n ansioista etäyhteys järjestelmään on mahdollista ottaa myös matkapuhelimella. 
Rauman Energian kattilalaitoksella
Automaatiokeskus Rauman Energialla


 

Hyötysuhteen mittaus ja toimintavarmuus keskiössä projektissa 

Rauman Energian kaukolämpöverkon valvomo ja hallinta on hoidettu WinCC Professionalilla toteutetulla SCADA-järjestelmällä. Nykyaikaisen käyttöliittymän lisäksi järjestelmää täydentää WEBUX, joka mahdollistaa etäkäytön mobiililaitteilla. 

– Raumalla omat varavoimalaitokset on automatisoitu niin pitkälle, että ne voivat toimia etäkäytön varassa, Ijäs kertoo. 

Kaukolämpöverkon SCADA-projektissa parannettiin käyttäjäystävällisyyttä sekä tehtiin mittauksista tarkempia. Esimerkiksi asennetut paikallisnäytöt ovat parantaneet käyttökokemusta. SCADA mahdollistaa myös sen, että kaikkia energialaitoksia pystytään valvomaan keskitetysti. Tarkat mittaukset mahdollistavat laitosten toiminnassa tehokkaan hyötysuhteen. Seurannan tarkennukset lisäävät myös turvallisuutta. 

 
 
Yhteistyöhön suositusten ja erikoisosaamisen perusteella  

Sermatechin ja Rauman Energian yhteistyö alkoi kaukolämpölaitosten päivitystarpeista. 

– Aluksi lähdettiin uusimaan varavoimaloina toimivien kaukolämpölaitosten koko automaatio, joka ikänsä puolesta alkoi tulla tiensä päähän. Oli myös syntynyt tarve sille, että myös SCADA-järjestelmä pitäisi päivittää tai vaihtaa uuteen, Ijäs sanoo. 
 
– Etsimme lähialueelta yritystä, joka pystyy tekemään Siemensin logiikalla kaukolämpölaitosten automaatiosaneerauksen. Saimme Sermatechista myös suosituksia, joten sijainti ja suositukset ratkaisivat, Ijäs sanoo. 

– Ratkaiseva tekijä oli myös, että Sermatechilta löytyy osaamista lämpökattiloista, jota ei muilla yrityksillä juuri tänä päivänä ole. 

– Sermatech hoiti aluksi kaukolämpölaitosten automaation päivitykset suuriin ja keskikokoisiin kohteisiimme. Tämän jälkeen halusimme jatkaa Sermatechin kanssa yhteistyötä SCADA:n uusimisen osalta, Ijäs summaa yhteistyön etenemisestä. 

Päivityksillä saavutettiin toiminnallisia parannuksia sekä varmistettiin toiminnan ylläpito myös tulevaisuudessa. Vanhoihin laitteistoihin ei Ijäksen mukaan enää ollut enää esimerkiksi varaosia helposti saatavilla.  

– Yhteistyö Sermatechin kanssa on sujunut hyvin ja aiomme jatkaa yhteistyötä myös tulevaisuudessa. Sermatechin palvelu on ollut sujuvaa ja kiireellisissäkin tapauksissa palvelua on saatu nopeasti, Ijäs sanoo. 

Kiinnostuitko?  

 
Sermatech suunnittelee ja toteuttaa valvomojärjestelmät teollisuuden käyttöön ammattitaidolla ja pitkällä kokemuksella. Lisäksi toteutamme ohjausjärjestelmätoimituksia sekä järjestelmien päivityksiä. Meille on vuosien varrella kertynyt laaja tietopankki, jota voimme hyödyntää joustavasti SCADA-järjestelmän rakennuksessa. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää! 
 
Täyden palvelun automaatiotalostamme löytyy myös oma mekaniikkasuunnittelu ja -valmistus. Toteutamme myös tarpeen mukaan suunniteltuja tuotantolinjoja ja –soluja
 
Lue lisää teollisuusautomaation järjestelmistä: 
Älykkäät säätöjärjestelmät osana hiilineutraalia tulevaisuutta 
Ratkaisuja kaukolämpöverkkojen ohjaukseen 
PCS 7 tekee prosessiteollisuuden tuotannonohjauksesta selkeää ja helppoa 
 
 
 

Lisätietoja: 
Joel Torkkeli 
Liiketoimintajohtaja, Sermatechin sähköautomaatioyksikkö 
+358 40 767 5636 
etunimi.sukunimi@sermatech.fi 
 
https://www.sermatech.fi/yritys/ota-yhteytta 

 
Artikkelit ja uutiset 
Palvelut 
Asiantuntijapalvelut 
Erikoisosaaminen 
Tuotteet 
Yritys 
Ota yhteyttä 

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla, hyväksytkö sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.