Nykyaikaisten valvomojärjestelmien (Supervisory Control And Data Acquisition, SCADA) avulla voidaan tuoda näkyviin helposti ymmärrettävässä, visuaalisessa muodossa mitä tahansa tietoja siihen yhdistetyistä PLC-logiikoista, roboteista ja erilaisista tuotanto- ja mittauslaitteista. Järjestelmään tuotavat tiedot voidaan määritellä hyvin tarkasti. Valvomojärjestelmää voidaan soveltaa käytännössä minkä tahansa teollisuuslaitoksen käyttöön.  

Laitteiston toimintaa voi tarkastella reaaliaikaisesti sekä tapahtumahistoriasta. Samaan ohjelmaan voidaan yhdistää useita eri kohteita ja niitä voidaan tarkastella ja ohjata yhdestä paikasta. Esimerkiksi energiateollisuuden käytössä järjestelmä voi olla yhteydessä moneen lämpölaitokseen ja niihin kuuluviin toimintoihin. Tällöin valvomo voidaan keskittää vain yhteen kohteeseen, eikä jokaiselle tarvita erillisiä valvontaohjelmistoja.  
 

Esimerkiksi tuotantolaitoksen järjestelmän tila voidaan esittää SCADA:n avulla valvomossa helposti ymmärrettävässä muodossa. 

Koska ohjelmisto toimii verkossa, voi toimintaa tarkastella ja ohjata myös etänä. Tällöin esimerkiksi ongelmien ilmetessä, päästään heti ilman paikan päälle menemistä tarkastamaan, missä kohdassa tuotantoa vika on ja tarvittavat toimet voidaan aloittaa välittömästi. Etäyhteys voidaan muodostaa niin normaalin PC-käyttöliittymän kautta, kuin nettiselaimella tai mobiililaitteella. 

Valvomojärjestelmästä halutut tiedot voidaan asettaa tallentumaan tietokantaan, jonka avulla tietoihin voidaan palata myöhemmin. Tietokantaan tallentuvat haluttaessa myös kaikki järjestelmään liitettyjen laitteiden tiedot. Näistä tiedoista voidaan tarpeen mukaan luoda erilaisia näkymiä näytöille sekä numeerisina että graafisina esitysmuotoina. 
 
 

Samasta valvomosta voidaan tarkastella ja ohjata useita eri kohteita. 
 

Helpotusta tuotannonohjaukseen ja tilausten hallintaan  

 
Valmistavassa teollisuudessa on käytössä usein laitteita, joilla valmistetaan useita erilaisia tuotteita. Valvomon kautta voidaan myös syöttää valmistavan laitteen logiikalle tarvittavat tiedot, kun valmistettavaa tuotetta vaihdetaan ja ohjata automatisoidusti myös esimerkiksi valmistusmääriä tilausmäärien mukaan. Tällaiset tiedot, kuten tilausmäärät, voidaan poimia automaattisesti ulkopuolelta (MES/ERP tai muu ylätaso) järjestelmään tuoduista tiedoista, kuten tilauslistasta.  

Valvomon PC:lle voidaan tuoda tietoja myös esimerkiksi verkkoyhteydellä tai USB-tikulla. Näiden perusteella järjestelmä voi ohjata siihen kytkettyjä logiikoita, tai muuttaa järjestelmän parametrejä.   

Yleisimmin käyttämämme valvomojärjestelmä WinCC Professional saadaan vaivattomasti keskustelemaan minkä tahansa nykyaikaisen Siemensin logiikan kanssa ja sopivaa protokollamuunninta (kuten Red Lion) käyttäen myös muiden toimittajien logiikkajärjestelmien kanssa. Hyvin tyypillistä on, että vanhaa järjestelmää modernisoitaessa vanhat logiikat yhdistetään uuteen valvomoon protokollamuuntimen avulla väliaikaisesti.  

Muita osaamiseemme kuuluvia järjestelmiä ovat esimerkiksi iFIX ja AVEVA InTouch. Tarvittaessa päivitämme vanhojen automaatiolaitteiden logiikat nykytarpeita vastaaviksi.  

Kiinnostuitko? 


Sermatech suunnittelee ja toteuttaa valvomojärjestelmät teollisuuden käyttöön ammattitaidolla ja pitkällä kokemuksella. Lisäksi toteutamme ohjausjärjestelmätoimituksia sekä järjestelmien päivityksiä. Meille on vuosien varrella kertynyt laaja tietopankki, jota voimme hyödyntää joustavasti SCADA-järjestelmän rakennuksessa. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Lue lisää teollisuusautomaation järjestelmistä:
PCS 7 tekee prosessiteollisuuden tuotannonohjauksesta selkeää ja helppoa
Ratkaisuja kaukolämpöverkkojen ohjaukseen

Lisätietoja:
Joel Torkkeli
Liiketoimintajohtaja, Sermatechin sähköautomaatioyksikkö
+358 40 767 5636
etunimi.sukunimi@sermatech.fi

https://www.sermatech.fi/yritys/ota-yhteytta

Artikkelit ja uutiset
Palvelut
Asiantuntijapalvelut
Erikoisosaaminen
Tuotteet
Yritys
Ota yhteyttä

 

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla, hyväksytkö sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.