Onko tuotannossanne kehityskohteita, joiden ratkaisemista olisi hyvä päästä fyysisesti testaamaan? Sermatechin Ulvilan toimipisteen testilaboratoriossa se onnistuu.
Laboratoriomme mahdollistaa esimerkiksi erilaisten prosessien tai prosessin vaiheiden toimivuuden testaamisen. Tämä voi tapahtua asiakkaan toiveesta tai liittyä oman suunnitteluosastomme tarpeeseen – kun suunnittelupöydällä syntynyttä ideaa halutaan testata ketterästi käytännössä.
– Tällä hetkellä laboratoriossa on esimerkiksi kaksi teollisuusrobottia ja yksi yhteistyörobotti sekä erilaisia mittalaitteita, kameroita, voima-antureita, servomoottoreita ja tarraimia. Näistä komponenteista voimme koostaa testiympäristön hyvin monenlaisiin tarpeisiin, selventää Sermatechin teknologiajohtaja Jani Uusitalo.
Virtuaalinen vai fyysinen testaus
Vaikka tämän päivän ohjelmistot ovat kehittyneet huimasti virtualisoinnin saralla ja niillä saadaan tehtyä monessa tilanteessa riittävän tarkat testit, on myös fyysiselle testaukselle edelleen tarvetta. Esimerkiksi tuotteen magneettisuuden tai suurten lämpötilagradienttien täydellinen mallintaminen voi edelleen olla haastavaa simulaattorissa; virtuaalisessa ympäristössä ei aina saada täysin todellisuutta vastaavaa tulosta. Samoin haasteellisemmat konenäköratkaisut, kuten mikroskooppista kuvantamista tai äärimmäisiä ympäristöolosuhteita sisältävä kuvantaminen, on hyvä testata käytännössä, jotta voidaan varmistua halutunlaisesta toiminnasta ja vaadittujen tarkkuuksien täyttymisestä.
– Testaamisen aiheena voi olla vaikka se, onnistuuko komponenttien asettelu suunnitellulla tavalla tai miten sujuu niiden liittäminen yhteen; ruuvaaminen, niittaaminen tai liimaaminen. Meidän suunnittelijamme ovat ammattitaitoista porukkaa, mutta oma testiympäristö laajentaa heidän asiantuntemustaan käytännöllisellä ulottuvuudella. Voimme testata, että tehty suunnitelma toimii myös käytännössä ennen sen viemistä lopullisiin ratkaisusuunnitelmiin tai tuotantoympäristöön.
”Meidän suunnittelijamme ovat ammattitaitoista porukkaa,
mutta oma testiympäristö laajentaa heidän
asiantuntemustaan käytännöllisellä ulottuvuudella.”
Monipuoliset testausmahdollisuudet
Testilaboratorion laaja varustelu takaa sen, että asioita voidaan testata monipuolisesti.
– Isompi teollisuusrobotti soveltuu isojen kappaleiden liikutteluun ja pienempi nopeutta ja tarkkuutta edellyttäviin kokoonpanotehtäviin. Voimme hyvinkin nopeasti testata asiakkaalle jotain heidän pohtimaansa yksityiskohtaa. Tai sitten otamme suunnitteluvoimaa avuksi ja määrittelemme tarkemmin, miten joku juttu kannattaisi tehdä. Oman testilabran ansiosta voimme sitten heti perään testata sitä käytännössä.
Tyypillinen testaamisen kohde löytyy kokoonpanovaiheesta. Selvityksen alla voi olla esimerkiksi automaattisen laitteen nopeus ja tarkkuus suhteessa sille suunniteltuun tehtävään.
– Kokoonpanossa osat pitää yleensä jollain tapaa siirtää paikasta toiseen tietyssä järjestyksessä ja liittää toisiinsa vaaditulla tarkkuudella. Ja jos vaikkapa robotteja on useampia samaa tehtävää suorittamassa, myös niiden yhteistoimintaa kannattaa testata.
Myös laitteiden liikkeitä on hyvä päästä testaamaan jo suunnitteluvaiheessa. Näköohjatuissa robottijärjestelmissä on yleistynyt ns. kasastapoiminta eli bin picking. Siinä paikallistetaan konenäön avulla kappaleet ja lasketaan liikeradat robotille. Robotin tehtäväksi jää poimia paikallistetut kappaleet ja sijoittaa ne haluttuun paikkaan.
– Lähtötilanne voi olla esimerkiksi se, että robotin pitää kyetä nostamaan trukkilavan kokoisesta laatikosta jokin kappale. Sen pitää tunnistaa, mikä kappale sen kannattaa seuraavaksi poimia ja missä asennossa kappale on. Liikesuunnittelu on tärkeää, jotta robotti ei törmäile esimerkiksi laatikon reunaan kappaleita siirrellessään. Sitten pitää vielä ratkaista, millaisella työkalulla tarttuminen kappaleeseen tapahtuu riittävällä tarkkuudella ja varmuudella.
Testilaboratoriomme tarjoaa hyvät olosuhteet
myös esimerkiksi teollisuusrobotin tai yhteistyörobotin
käytön opastukseen ja koulutukseen.
Sermatechin testilaboratorio tarjoaa hyvät ja turvalliset olosuhteet myös esimerkiksi teollisuusrobotin tai yhteistyörobotin käytön opastukseen ja koulutukseen.
– Asiakkaat, jotka aikovat hyödyntää robotiikkaa jossain muodossa, voivat ottaa ensituntumaa robotin kanssa toimimiseen ja sen ohjaamiseen meidän testilaboratoriossamme. Käsin ohjaamisen lisäksi roboteille voidaan tehdä yksinkertaisia ohjelmia, joiden mukaan ne toimivat automaattisesti.
– Me huolehdimme tietysti laitteiden ohjelmoinnista varsinaisessa projektissa, mutta käyttöperehdytyksen yhteydessä voimme avata asiakkaan käyttöhenkilöstölle myös ohjelmistojen toimintalogiikkaa. Siihen tutustumisesta on yleensä hyötyä arjen käyttötilanteissa.
Hyvin testattu = järkevä investointi
Asiakas voi hyötyä Sermatechin testilaboratoriosta monellakin tavalla.
– Emme ole puhtaasti suunnitteluun keskittyvä insinööritoimisto, vaan pystymme näyttämään myös käytännössä toteen esimerkiksi jonkin prosessin yksityiskohdan toimivuuden. Sellaisen, joka voi tulla todella kalliiksi, jos sitä ei etukäteen testata.
Lisäksi Sermatechin testilaboratorio on hyvin varusteltu.
– Meiltä löytyy monenlaisia komponentteja ja erilaisia osia valmiina. Se tarkoittaa, ettei asiakkaan tarvitse tehdä kalliita laiteinvestointeja testivaiheen takia. Myös esisuunnitteluun investoiminen koituu tyypillisesti säästöksi myöhemmässä vaiheessa, avaa Uusitalo.
Hyödynnä Sermatechin kokemus ja asiantuntemus
Kysy lisää konsultointi- ja esisuunnittelupalveluista ja testilaboratorioympäristön yhdistämisestä niihin – Ota yhteyttä >